072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Intel is overgestapt op DirectX 9-emulatie voor nieuwe Arc- en Xe-grafische kaarten

datum: 15-08-2022 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Intel is gestopt met het aanbieden van native ondersteuning voor DirectX 9 op zijn meest recente Arc en geïntegreerde Xe grafische kaarten. In plaats daarvan gebruiken die GPU's een DirectX-emulatielaag van Microsoft, die volgens de maker relatief goed presteert.

Intel bevestigt op zijn website dat de Arc-videokaarten en de geïntegreerde Xe GPU's van twaalfde generatie processors geen native ondersteuning meer bieden voor DirectX 9, was Tom's Hardware als eerste op te merken . Applicaties die die api gebruiken, werken nog steeds op die videokaarten via D3D9On12 . Dit is een soort emulatielaag van Microsoft, die DirectX 9-instructies doorstuurt naar D3D9On12 en deze vervolgens vertaalt zodat ze kunnen worden gebruikt op de DirectX 12-driver van een videokaart. De geïntegreerde GPU's in Intel's 11e generatie processors en oudere behouden native DirectX 9-ondersteuning.

D3D9On12 maakt al jaren deel uit van Windows 10 en de broncode van de vertaallaag is sinds vorig jaar open source . Microsoft zegt dat deze emulatiebenadering de afgelopen jaren is geëvolueerd naar "een complete en relatief goed presterende implementatie van een D3D9-stuurprogramma". Daarmee zouden de prestaties niet veel lager moeten zijn dan bij native DirectX 9.

Intel maakt geïntegreerde GPU's voor zijn processors en werkt momenteel aan zijn aparte Arc Alchemist-videokaarten voor laptops en desktops. Uit de eerste reviews bleek dat die Arc GPU's last hebben van driverproblemen en tegenvallende prestaties. Het bedrijf bevestigde eerder dat games die oudere grafische API's gebruiken, zoals DX11 en ouder, nog niet goed zijn geoptimaliseerd op Arc. Dat komt omdat die oudere API's extra 'driverbagage' hebben tussen de game en de GPU-hardware, waar modernere API's zoals DirectX 12 en Vulkan meer low-level zijn en daardoor directer met de hardware kunnen communiceren. Het bedrijf zegt bezig te zijn met het optimaliseren van Arc voor oudere API's.

Het is niet duidelijk wat de prestatie-impact van DirectX 9-emulatie zal zijn op Arc en Xe, maar gezien Intel's driverproblemen met oudere API's en de beweringen van Microsoft dat D3D9On12 relatief goed presteert, lijkt het een goede zet. De Arc-videokaarten zullen later dit jaar na enige vertraging overal verkrijgbaar zijn.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01