072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
creëer een prachtige
lichtshow met de
lian li strimer kabels
deze kabels zijn vanaf nu
te vinden in onze builders
previous arrow
next arrow

Ontwikkelaar poorten bios alternatief Coreboot naar MSI Pro Z690-A moederbord

datum: 14-04-2022 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Een ontwikkelaar heeft Coreboot geport naar een consumentenmoederbord voor Alder Lake-processors. De ontwikkelaar wist een MSI Pro Z690-A WiFi DDR4 te voorzien van het open source bios alternatief. Een firmware-distributie voor het bord zal binnenkort worden vrijgegeven.

De Coreboot-implementatie voor de Pro Z690-A wordt gemaakt door firmwareontwikkelaar 3MDEB, schrijft ook techwebsite Phoronix . Dit maakt het het eerste Alder Lake-moederbord voor consumenten dat deze firmware ondersteunt. Hoe dan ook, het is vrij zeldzaam dat Coreboot wordt overgezet naar consumentenhardware. Vooralsnog werkt het vooral op oudere platformen en laptops, zoals oude ThinkPads en moederborden voor Intel CPU's van enkele generaties geleden, schrijft Phoronix. Veel Chrome OS-apparaten gebruiken standaard ook Coreboot.

3mdeb maakt de Coreboot-poort beschikbaar via de Dasharo-firmwaredistributie, die op Twitter afbeeldingen deelt van een Ubuntu 20.04-installatieprogramma dat opstart via Coreboot op het MSI-moederbord. Voorlopig gaat het om een vroege versie, maar binnenkort zou er een Dasharo-release moeten verschijnen voor het moederbord, met USB-, display- en uefi-opstartfunctionaliteit. Dasharo geeft aan op zoek te zijn naar hardware-enthousiastelingen die Coreboot willen beta-testen op Alder Lake-hardware.

Coreboot is een open source alternatief voor de gesloten uefi- en bios-firmware die standaard bij moederborden wordt geleverd. Het moet relatief 'licht' zijn, waarbij zo min mogelijk taken worden uitgevoerd om een OS te laden. Dit moet onder andere zorgen voor kortere vaartijden. Coreboot legt ook de nadruk op een goede beveiliging en zo min mogelijk gesloten 'blobs'.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01