072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Raptor Lake-CPU's die geen K-model zijn, kunnen niet meer worden overgeklokt via BCLK

datum: 20-01-2023 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Intel's 13e generatie Raptor Lake CPU's die niet in de K-serie vallen, kunnen niet langer worden overklokt via BCLK-manipulatie, in tegenstelling tot eerdere Alder Lake-generaties. Tom's Hardware ontdekte dat die optie is uitgeschakeld in de uefi en bios.

Dit zijn de niet-K-modellen van Intel's moderne dertiende generatie CPU's, de Raptor Lake-serie. Tom's Hardware ontdekte dat de hack die overklokken op de eerdere Alder Lake-generatie mogelijk maakte, niet meer werkt op de nieuwe CPU's.

Officieel was het ook niet de bedoeling dat niet-K-modellen van Alder Lake socs overklokt konden worden, maar dat kon via een omweg. Intel bracht eerder een microcode-patch uit waarmee moederbordfabrikanten de Base Clock Speed-instelling, of BCLK, konden aanpassen. Die functie werd later verwijderd uit de officiële release van de microcode, maar sommige moederbordfabrikanten zoals MSI en Asus maakten de functie beschikbaar in het bios of uefi door de oude microcode te implementeren.

Die omweg is bij de dertiende generatie chips achterwege gelaten, schrijft Tom's Hardware. Dezelfde B660-moederborden die overklokken op de twaalfde generatie mogelijk maakten, hebben die functie niet meer. Het verdwijnt wanneer een i7-13700 op het moederbord is geïnstalleerd. Intel waarschuwde met de eerdere optie al dat de garantie van de chip zou vervallen als gebruikers hun CPU toch zouden overklokken. Andere vormen van overklokken, zoals het optimaliseren van de 'tau', zijn nog wel mogelijk. Hierdoor kan een CPU langer op turbokloksnelheid draaien dan de bedoeling is.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01