072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Webwinkels worstelen met de komst van Nvidia LHR videokaarten en bestaande pre-orders

datum: 02-07-2021 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Nederlandse webshops worstelen met de komst van Nvidia's Lite Hash Rate videokaarten. De kaarten met een gehalveerde mining hashrate druppelen sinds kort binnen, maar hebben een nieuwe productcode. Dat kan slecht nieuws betekenen voor degenen die een pre-order hebben.

Vele honderden pre-orders voor RTX 3000-videokaarten zijn nog steeds open bij de belangrijkste componentenwinkels, ondanks het feit dat de winkels al maanden geen nieuwe pre-orders aannemen. Er staan nog lange wachtrijen voor verschillende RTX 3080's van ASUS en voor de Gigabyte RTX 3080 Eagle OC.

Omdat de LHR videokaarten een ander modelnummer krijgen, ligt het niet voor de hand dat de pre-orders voor de oude videokaarten worden overgezet. Bovendien hebben Nvidia en de verschillende fabrikanten van videokaarten nooit officieel verklaard dat kaarten zonder hashrate-begrenzer aan het einde van hun levensduur zijn. Zendingen van RTX 3000 videokaarten zonder limiter komen nog steeds binnen, en het is mogelijk dat deze in de toekomst een (klein) deel van de leveringen zullen blijven uitmaken. Nvidia liet ons in een korte reactie weten dat "de overgang naar de videokaarten met LHR binnen hun line-up de verantwoordelijkheid is van de individuele fabrikanten." Met het woord 'overgang' lijkt de GPU-ontwerper te bevestigen dat de LHR-versies binnenkort de standaard zullen worden.

Op de achtergrond moeten winkels nu veel van de oude backorders met verlies uitleveren, omdat de inkoopprijzen van videokaarten sinds de jaarwisseling fors zijn gestegen. Als je het cynisch bekijkt, zou je de introductie van de LHR-modellen kunnen zien als een kans voor winkels om van die verliesgevende bestellingen af te komen. Om dezelfde reden ontstond er ophef toen MSI besloot de productie van zijn populaire RTX 3080 Gaming X Trio stop te zetten , waarna webwinkels de pre-orders annuleerden.

De winkel Megekko is het meest uitgesproken over de kwestie. Directeur Adri Broos laat Tweakers weten: "We zullen geen alternatieven leveren voor openstaande bestellingen. Als de bestelde kaart uiteindelijk niet aankomt en end-of-life wordt, zullen we annuleren en terugbetalen." Wel benadrukt Broos dat de winkel nog dagelijks niet-LHR-modellen binnenkrijgt. "We hebben nog geen bericht ontvangen van fabrikanten dat ze de oude modellen stopzetten." In de praktijk heeft de winkel nu bijvoorbeeld de ASUS ROG Strix RTX 3080 OC V2 op voorraad, terwijl er nog geen uitzicht is op levering voor wie de 'originele' versie heeft gepre-orderd.

Concurrent Alternate zegt erg boos te zijn over de zaak. "We zijn ons er terdege van bewust dat dit een precaire zaak is voor de Tweakers-community en eigenlijk alle mensen met een oude backorder", legt marketingmanager Rob Verheij uit. "Videokaartfabrikanten positioneren deze LHR-kaarten voorlopig naast de bestaande modellen. Of dit gaat veranderen, en wat de verhouding in leveringen tussen LHR en niet-LHR in de nabije toekomst zal zijn, is ons nog niet bekend. " Verheij benadrukt dat Alternate wekelijks overlegt met fabrikanten over de levering van bestaande orders. "We doen ons uiterste best om alle openstaande bestellingen zo snel mogelijk tegen de oude prijzen bij onze klanten te bezorgen."

Ook Azerty-directeur Jeroen te Wierik volgt de situatie op de voet. Ook deze winkel weet nog niet wat de mix tussen LHR en niet-LHR zal zijn bij de komende leveringen. Net als bij Alternate is het de bedoeling om bestaande bestellingen tegen de afgesproken prijs te leveren.

Tweakers heeft nu een filter toegevoegd in de Pricewatch , zodat je gemakkelijk kunt zoeken naar een kaart met of zonder LHR.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01