072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Youtuber ontdekt aanpassingen aan Samsung 970 EVO Plus SSD

datum: 27-08-2021 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Een Chinese youtuber ontdekte dat Samsung onlangs een aangepaste versie van de 970 EVO Plus SSD heeft geleverd. De nieuwe versie heeft tragere aanhoudende prestaties, maar bij het kopiëren van grote bestanden is de prestatie naar verluidt minder.

Volgens de Chinese YouTuber heeft de aangepaste versie van Samsung's 970 EVO Plus SSD een nieuwe geheugencontroller waarvan Tom's Hardware vermoedt dat het de Elpis-controller is die ook in de EVO 980 Pro wordt gebruikt. De aangepaste 970 EVO Plus beschikt ook over een veel grotere slc-cache: 115GB in plaats van de originele 42GB. Wanneer die cache echter vol raakt, dalen de schrijfsnelheden aanzienlijk.

De 'oude' versie van de 970 EVO Plus SSD had schrijfsnelheden van 1750 MB/s. Als de slc-cache 40 GB aan gegevens bevatte, zakte de schrijfsnelheid naar 1500 MB/s. De nieuwe, aangepaste versie heeft een schrijfsnelheid van 2500 MB/s tot de 115 GB slc-cache vol is. Dan wordt de schrijfsnelheid verlaagd naar 800 MB/s. Deze versie van de 970 EVO Plus SSD heeft daarom een langzamere aanhoudende prestatie, hoewel sommige prestaties van de modellen vergelijkbaar zijn. De aangepaste versie van de 970 EVO Plus was nog iets sneller na het kopiëren van een 154GB videobestand.

In een vergelijkingstest merkte de YouTuber ook op dat de aangepaste versie van de 970 EVO Plus SSD warmer werd dan de originele versie. Volgens Tom's Hardware is er echter niets bekend over de omstandigheden waarin deze tests zijn uitgevoerd.

Eerder deze maand werd bekend dat Western Digital en Crucial de hardware van hun SSD's zonder enige vorm van communicatie hadden aangepast. Western Digital had het nand-geheugen van de WD Blue SN550 NVMe SSD vervangen, waardoor de schrijfsnelheden daalden van 849 MB/s naar 390 MB/s toen de slc-cache vol raakte. Het bedrijf belooft vanaf nu nieuwe modelnummers te introduceren als het een interne SSD aanpast.

Cruciaal was begin deze maand ook in het nieuws. Tom's Hardware merkte op dat het bedrijf zijn P2 SSD's uitrustte met qlc-nand in plaats van tlc-chips zonder de modelnaam te veranderen. Volgens tests zijn de prestaties van de qlc-varianten beduidend minder dan die van de tlc-varianten.

Samsung heeft de specificatielijst en de verpakking aangepast voor deze aangepaste versie. Het bedrijf heeft echter niet expliciet over de aanpassing gecommuniceerd. Naar verluidt is het bedrijf bezig met de aanpassingen aan de SSD's, omdat het kampt met chiptekorten.

Update 17:40: pn-nummers op Tom's Hardware verwijderd.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01